Лунно затъмнение 27.07.2018

През нощта на 27-и юли  ще наблюдаваме най-дългото лунно затъмнение през 21 век. То ще трае час и 43 минути, а частичното – което се случва преди и след фазата на пълното – продължава 3 часа и 55 минути.

Лунното затъмнение се случва, когато Слънцето, Земята и Луната са подравнени на една линия, а орбитата на Луната я довежда точно в сянката на Земята. Това специално затъмнение ще трае толкова дълго, защото Луната ще премине в най-тъмната област на сянката на Земята, известна като „умбра“ (umbra), която ще придаде на Луната червеникав оттенък и затова се нарича „Кървава луна“.

Луната пресича сянката на Земята от запад на изток, навлизайки в тъмната част на умбрата (вътрешната сянка) в 18:24 UTC и оставяйки я в 22:19 UTC. Пенумбрата (външната сянка) е толкова слаба, че може да не забележите каквото и да било потъмняване на Луната, докато е в полусферата.

Тъй като орбитата на Луната около Земята се намира в малко по-различна плоскост от орбитата на Земята около Слънцето, перфектната синхронизация за

затъмнение не се появява при всяко пълнолуние. За разлика от слънчевото затъмнение, което трае около минута, лунното продължава няколко часа. Ето как става това: Земята хвърля две сенки върху Луната по време на лунно затъмнение: умбрата е пълна, тъмна сянка, пенумбрата е частична външна сянка. Луната преминава през тези сенки поетапно. Началните и крайните етапи – когато Луната е в полусянката – не са толкова забележими, така че затъмнението се вижда най-добре, когато Луната е в умбрата.

Събитието ще се случи едновременно с апогея на Луната – тоест, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята в месечната си орбита.

Това ще бъде и най-отдалеченото пълнолуние на годината, което означава, че на Луната ще и трябва повече време, за да премине през тъмната сянка на Земята и затова затъмнението ще продължи по-дълго.

Това лунно затъмнение ще се вижда преди всичко от Източното полукълбо – Европа, Африка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

На 27-ми юли в 20:00 часа ние ще Ви очакваме в обсерваторията, за да можем заедно да се насладим на това изключително рядко явление. Разбира се освен наблюдението за удоволствие, ще се извършват и изследвания спрямо цвета на Луната в максималната ѝ фаза. За всички желаещи да участват в наблюдението, но нямащи възможност да присъстват в обсерваторията има приготвена електронна бланка, която всеки ще може да попълни, където и да се намира.

Данни за затъмнението за град Силистра:

  • Продължителност на затъмнението- 5 часа и 56 минути
  • Продължителност на пълната фаза- 1 час и 42 минути
  • Изгрев на Луната- 20:31 h
  • Частичната фаза започва- 21:24 h
  • Пълната фаза започва- 22:30 h
  • Максимум- 23:21 h
  • Крайната фаза приключва- 00:13 h
  • Край на затъмнението- 2:28 h

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *