2009 г.

Радиопредавания

9 януари 2009г.

За гражданите на Силистра, членовете на клуб Персей, подготвиха 14 радиопредавания, които стартираха на 9 януари. В тях те разказаха по-важните и по-любопитни периоди от живота на Галилео Галией, за неговите ранни години, за направата на телескопа и насочването му към небесната шир. Подчертаха революционните му открития, както и не пропуснаха да споменат
и неговите последователи. Завършиха увлекателния си разказ с моменти от края на живота му.

Предстоят предавания за Кеплер,  Коперник, за космическите изследвания и приноса на българските учени. Ще завършим поредицата с разходка из силистренската обсерватория „Галилео Галией“!

 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

На 19 февруари 2009г.в НАО “Галилео Галилей” се проведе традиционна среща-разговор на астроклуб “Персей” с писател фантаст.

 

РАБОТНИ СРЕЩИ С ПРИЯТЕЛИ

29/30 януари 2009г.

На гости в обсерваторията, през междусрочната ваканция, бяха нашите приятели от Русе, възпитаници на Математическа гимназия и СОУПНЕ, с ръководител г-жа Даниела Иванова. Ученическият отбор, който е наша конкуренция на Националната олимпиада по астрономия разгледа постоянните ни изложбени експозиции „Българската следа в науката” и “Колекция от скали, минерали и кристали от Земята и Космоса”, както и гостуващата изложба от Националния политехнически музей „Някои старинни астрономически уреди”. Ние споделихме с тях своя опит за работа с наблюдателна техника (бинокли, телескопи рефлектори и рефрактори, с ръчно и автоматично водене), те ни запознаха със своите преживявания от участия в Международни олимпиади и наблюдения на променливи звезди.

 

ЗВЕЗДНИ ВРАТИ

месец януари/февруари 2009г.

В НАО „Галилео Галилей” се провеждат Учебни вечерни наблюдения всяка сряда от 19 ч. и четвъртък от 20 ч. Наблюдателната програма е съобразена с видимостта на планетите (Венера,  Марс, Сатурн, Юпитер) и Луната. Всеки, който желае да се докоснете до тайнствените съкровища на звездното небе, може да посети тези наблюдения по предварителна заявка на телефон 824139.

Специални багодарности на нашия приятел Ивайло Динев, любител-астроном и астрофотограф!

 

КОСМИЧЕСКИ ДНЕВНИК

„Космически дневник“ е глобална ключова инициатива, посветена на Световната година на астрономията 2009. Тази инициатива цели да се покаже „човешкото лице на астрономията”. Предвижда се в медиите де се представят материали, които чрез текст и изображения експонират, както последните професионални открития на астрономите, така и тяхното ежедневие.

НАО “Галилео Галилей” ще се включи в тази инициатива чрез поредица от публикации в които ще запознаем читателите с всичко което се случва в живота на обсерваторията!

 

Ессен,Германия-Силистра, България

1. Зарисовки на височината на Слънцето над хоризонта и определяне на радиуса на Земята
http://www.didaktik.physik.uni-due.de/IYA2009/IYA2009-SunsPosition.html

The position of the Sun and the shape of the Earth
Резултатите от нашите наблюдения са публикувани на тези адреси:
http://www.astronomie-und-internet.de/IYA2009/sun/view_table0647.php
6,47h, 24 април 2009 г.
http://www.astronomie-und-internet.de/IYA2009/sun/view_table1556.php
15.56, 24 април 2009 г.
http://www.facebook.com/profile.php?id=1396428689&ref=profile#/album.php?aid=2012311&id=1396428689
фoтоалбум
2. Определяне на паралакса на Луната
http://www.didaktik.physik.uni-due.de/IYA2009/IYA2009-MoonsParallax.html

 

Comments are closed.