2016

  1. Откриване на учебната 2015/2016 г. на 01.10.2015г. запoчна с представяне дейностите на НАО с презентация, запознаване на новите членове със старите и поздрав на китара, изпълнен от Теодора Демирова, наш дългогодишен член на клуба и песен, изпълнена oт състав ”Бялo, зеленo, червенo” . Похвали получиха всички участници в областните конкурси за презентации, в литературния конкурс, във фотоконкурса. Накрая г-жа Любенова награди участниците в нашия конкурс за рисунка.
  2. Международна седмица на движението и спорта „Да раздвижим България“- 01 – 05 октомври 2014 г:

На 03.10. 2015г.–Младежкият астроклуб „Персей“ към НАО проведе поход

до Крепостта „Меджиди табия“- „По слънчевата пътечка”, придружен със състезателни игри – със самолетчета и ракети, лично изработени от младите астрономи, скачане с чувал и дърпане на въже, хвърляне на комета, наблюдение с телескоп и игри с топка-волейбол и др.

  1. Създаване на кът за четене- в зала 1 и зала 9- за повишаване на грамотността на младите астрономи, както и за обмен на астрономическа литература.
  2. Отворените врати, посветени на Деня на народните будители, планирани за 01. 11. 2015г., бяха проведени на 10.2015г. Обсерваторията беше посетена от организирани ученически групи, които проявиха интерес към предложените лекции на тема: „Българският принос в овладяване на световната наука” и „Българските технологии в космоса”, както и наблюдение с телескоп.
  3. Светлинен карнавал на 31.10.2015г., на който се проведе бал на маските , кулинарен коктейл и светлинни демoнстрации, представени oт гoстите ни химици oт OДК и нашите ученици, домакини на вечерта. Гoст беше , журналистът Д. Пецoв.
  4. 6. Коледно парти „Космически одисеи“ и звезден коктейл, посветен на изпращане на годината на светлината, на който присъстваха гости от ОДК, придружени от г-жа Маринова. Сформираха се два отбора-гости и домакини – които представиха интересни химични и физични опити. На партито присъства и журналистът Д. Пецов. Вечерта завърши с наблюдение на метеорен поток Гемениди на 12.2015г. и сутрешно наблюдение на кометата “Каталина“
  5. 7. Рожден ден на Галилео Галилейна 13. 2015 г, родители и ученици отпразнуваха събитието съвместно. Прочетени бяха значими моменти от биографията на Галилей от книгата на Стив Паркър “Галилей и Вселената. Представен беше и филм за телескопа Хъбъл и за най-големия телескоп на Балканите на вр. Рожен. Вечерта завърши с астробал и коктейл от интересни космически сандвичи, подготвен от участниците. Домакини на вечерта бяха участниците от клуб „Персей“ и по-младите им последователи от кръжоците „Вселената в кутия“ и „Космическо пътешествие“.
  6. 8. 19-та Национална олимпиада по астрономия:

8.1-В първи кръг (общински) на олимпиадата по астрономия (до 15. 01. 2016 г.) участие взеха кръжочници от всички възрастови групи. НАО участва в организирането и проверката на писмените работи на учениците.

8.2-Във втори (областен) кръг се включиха седемнадесет ученика, от които шестнадесет са кръжочници към НАО.

Comments are closed.